Ovetjkin simmade med delfiner och svenska poängkungen buades ut

Raka spåret till Stanley Cup för Nikita Kutjerov och Tampa Bay Lightning? Nej, så lätt är det aldrig att vinna Stanley Cup, även om nu Kutjerov blev först till 80 poäng den här säsongen och hans lag vann två av tre matcher på bortaturnén till Pittsburgh och New York. Närmast väntar Vegas hemma till vänster bakom spårvagnen på tisdag.

Solsken

Zibanejads strålande form

Snabbesöket i Stockholm under ledigheten gjorde Mika Zibanejad gott. Han har varit en av ligans vassaste spelare senaste tiden. Först gjorde han tre mål, varav två i powerplay, samt en assist när New York Rangers slog New Jersey med 4-3. Hans första hattrick, som en Ranger. Han hade också ett i Ottawa. Sedan var han en av de bästa när Tampa vann med 3-2. Mika assisterade till båda Rangers-målen. Ytterligare en sak som visar att Mika är glödhet just nu är att han gjort matchvinnande målet i Rangers fyra senaste segrar. Internt leder han lagets poängliga på 50 (20+30) elva poäng före Chris Kreider.

Lehner bäst i fem mot fem

New York Islanders går som tåget. En bidragande orsak är Robin Lehner, som just nu är NHL:s bäste målvakt om man tittar på räddningsprocent i spel fem mot fem, av de som stått minst 20 matcher. Som ytterligare belöning för sitt fina spel blev Robin tillsammans med Johnny Gaudreau, Calgary och Patrick Kane i Chicago, utsedd till januaris bästa spelare. Så här ser målvaktstoppen ut i fem mot fem: 1) Robin Lehner, New York Islanders, 2) Frederik Andersen, Toronto, 3) Jimmy Howard, Detroit, 4) Thomas Greiss, New York Islanders, 5) Jaroslav Halak, Boston, 6) Anton Chudobin, Dallas, 7) Tuukka Rask, Boston, 8) Pekka Rinne, Nashville, 9) David Rittich, Calgary, 10) Casey DeSmith, Pittsburgh.

Backlunds Foppa-imitation

Calgarys Mikael Backlund gjorde sitt eget Foppa-mål på Washingtons Braden Holtby. Har ni inte sett det, eller vill se det igen, kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=iGcooSVK4S4

Housley, Orr och Dahlin

Rasmus Dahlin noterade sin sjätte match med fler än en poäng när han assisterade till två av Buffalos mål i 5-4-segern mot Columbus. Bara ytterligare två backar har gjort det fler gånger före sin 19-åriga födelsedag – Phil Housley gjorde det 13 gånger och Bobby Orr 8.

Forsbergs boxplay

Filip Forsberg dödade av en hel del av utvisningstiden på egen hand mot Dallas, när han höll pucken en lång stund. Han lobbade bland annat över tre Dallas-spelare och jagades till slut av fyra stycken. Se Filips konstnummer här: https://twitter.com/nhlgifs/status/1091885929021800448?s=12

Philadelphias svit

Laget har nu sju raka segrar. Oskar Lindbloms roll har växt. Han gjorde mål igen i torsdagens 3-2 mot Boston och enda målet mot ärkerivalerna New York Rangers.

Ovetjkin simmade med delfiner

Sociala medier har varit fulla av bilder på vad NHL-spelarna gjorde under sin ledighet. Som vanligt sticker Alexander Ovetrjkin ut. NHL:s skyttekung simmade med delfiner. Här kan ni ser hur kul han hade det: https://russianmachineneverbreaks.com/2019/01/29/alex-ovechkin-rides-a-dolphin-is-living-his-best-life/

Malkin fjärde ryss just nu

Javgenij Malkin blev fjärde ryss att nå 600 assist, efter Sergej Fedorov, 696, Sergej Zubov, 619, Pavel Datsjuk, 604. Med sina 601 nu är hans snart tvåa bakom Fedorov.

Djoos på väg tillbaka

Stanley Cup-mästaren Christian Djoos har kommit tillbaka från sin skada snabbare än förväntat. Washington har nu skickat ner sin back till AHL-laget Hershey Bears, där han får matcha igång. Snart är han tillbaka i Capitals tröja igen.

Trejd och alla är nöjda

Sista intensiva månaden innan trejdstoppet började med att en svensk fick byta klubb. Trejdens stora namn var dock Jake Muzzin. Kanadensaren som vann Stanley Cup med Los Angeles 2014, VM-guld 2015 och World Cup 2016. Den 29-årige backen har rutin, spelar fysiskt och är den perfekta pusselbiten i ett ungt, offensivt starkt Toronto där försvaret är den lagdel som är minst bra, om man så uttrycker det. För Carl Grundström är flytten till Los Angeles också bra. LA är ligans äldsta och möjligen också långsammaste lag. Kings behöver ungdom och speed. Grundström har båda. Muzzin har gjort fyra mål och 17 assist i NHL den här säsongen. Grundström 29 poäng på 42 matcher med AHL-laget Marlies. I dealen fick LA också talangen Sean Durzi och ett förstaval.

Virvelvinden blev expertkommentator

Förra fredagen snurrade hon in som en virvelvind i den mansdominerade hockeyvärlden med sin snabba skridskoåkningen i All Star-tävlingen i San Jose. Några dagar senare gjorde amerikanska OS-mästarinnan Kendall Coyne Schofield debut som expertkommentator på NBC i matchen Pittsburgh-Tampa. Det gick väl så där. Hon var överdrivet amerikansk klyschig, kan man väl bäst sammanfatta det. NBC hade också fasliga problem med hennes ljud.

Klart Henke vaktar kassen

Henrik Lundqvist är tillbaka med en ny schampooreklam. Han får frågan om han kan vakta en matkasse. Klart han gör…

Åtta-faldig Stanley Cup-mästare hyllades

Red Kelly fick sitt nummer (4) pensionerat i Detroit i fredags då hemmalaget mötte Kellys andra lag Toronto. 91-årige Kelly fick vänta ett tag på sin hyllning, då han spelade sin sista säsong 1966-67. Så här sa Torontos coach Mike Babcock om Kelly: ”Alla som vunnit fyra cuper som center och fyra som back skulle hyllas”. Kelly vann 1950, -52, -54 och -55 med Detroit, samt 1962, -63, -64 och -67 med Toronto.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Poängkungen blev utbuad

Elias Lindholm leder svenskarnas poängliga och målet för Calgary mot hans gamla klubb Carolina på söndagen var hans 60:e poäng (23+37). Nytt personligt rekord med råge. Men återkomsten till Raleigh blev inte den Elias kanske väntat sig. Publiken buade åt honom sedan han firade målet med att klappa på samma sätt Carolina-spelarna numera burkar göra efter sina segrar. Elias leder med sex poäng före Gabriel Landeskog, som gjort 29 mål och 25 assist för Colorado.

”Lilla gumman-momentet”

Till och från dyker de upp i tv – ”Lilla gumman-momenten”. Det har skett i svensk tv och sker även här i Nordamerika. Senast ut var NBC:s Pierre McGuire till olympiska mästarinnan Kendall Coyne Schofield när den senare skulle debutera som expertkommentator i matchen Pittsburgh-Tampa.  ”Jag skulle ha valt mina ord bättre” tyckte McGuire efteråt, trots att han inte gjort sig känd för att välja orden bra. ”Om jag suttit hemma och sett någon säga så till en kvinnlig idrottare hade jag blivit stött”, sa Kendall om McGuires kommentarer.

Ullmarks trista match

Båda målvakterna, Linus Ullmark i Buffalo och Ben Bishop i Dallas spelade strålande. Trist då för Ullmark att släppa matchens enda mål (från Tyler Seguin). Efter en räddningsprocent på 96,3 vill man ju gärna vinna. Linus tog 26 av 27 skott. Ben 30 av 30.

Rekordusla ankor

Efter 1-5 mot St. Louis i sista matchen före uppehållet visade det sig att Anaheim behållit sin usla form. Winnipeg vann med 9-3 direkt efter. Tangerat målrekord för en match för organisationen Atlanta/Winnipeg. Det stod 6-0 efter en dryg kvarts spel i första perioden. Det är Winnipeg-rekord för en period. Unge Jack Roslovic sköt sitt första hattrick.

Laines formsvacka

Patrik Laine har gjort 36 respektive 44 mål de två säsonger han fullföljt i NHL. Han var på väg mot en ny kanonsäsong där han kanske till och skulle kunna utmana Alexander Ovetjkin. 18 mål och tre hattrick i november visade att han var lika målfarlig som vanligt. men i december sjönk målfabrikationen drastiskt och hittills i år har han bara gjort ett enda mål. Mot Anaheim, som ju alla gör mål på. Istiden har också skjunkit till drygt elva minuter och det är sju matcher i rad nu utan mål. Bara en fullträff på de senaste 14 matcherna. Totalt har han ändå 25 mål. Här har Winnipeg en grannlaga uppgift att få igång sin kanonskytt innan slutspelet börjar. hans kontrakt går ut i sommar och nu spekuleras det att han kanske bara erbjuds en kortare kontrakt efter säsongens måltorka.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.