Världens bästa Vasilevskij kan en del svenska också

Jodå, världens bästa hockeymålvakt går också omkring som en vanlig man på Tampas gator. Fikade i går och fick plötsligt Andrej Vasilevskij bakom mig i kön. Ryssen, som just nu har 92.9 i räddningsprocent och 34 segrar, kan faktiskt en del svenska. Ja, i alla fall ett ord. När Jonatan Lindqvist från Viasat besökte Tampa förrförra veckan intervjuade han Anton Strålman. Mitt under intervjun när Anton förklarade varför han tycker målvakter är lite speciella, dök Vasy upp endast iförd kortbrallor i bakgrunden och skrek ett ord på svenska som man inte bör skriva i dessa sammanhang. Anton konstaterade iskallt ”Ja, jag sa ju att målvakter är lite speciella”.

Solsken

Elias, Kenta och Foppa

Kenta Nilsson har vunnit Stanley Cup och SM-guld. Peter Forsberg har två Stanley Cup, två OS-guld och två VM-guld. Elias Pettersson har ett VM-guld och även ett SM-guld, det senare som Foppa saknar. Men trion har något gemensamt. De har alla gjort liknande mål som gått till historien. Ett sådant där mål där de drar ut målvakten till vänster för att sedan elegant med en hand på klubban lägga in pucken till höger om keepern. Kenta gjorde det i VM i Stockholm 1989, Foppa med berömde straffen i OS-finalen i Lillehammer 1994 och i fredags kom Elias, också det på straff för Vancouver mot New Jersey. Men det är faktiskt den av de tre som är mest tydlig. Kolla här får ni se: https://www.youtube.com/watch?v=qJ-Dq2X7JpY

Här är Kentas mål mot USA i VM: https://www.youtube.com/watch?v=QobAlzxDdXc

Här är Foppas OS-straff mot Kanada: https://www.youtube.com/watch?v=7vFu-PmXizs

Barkovs form

Floridas Aleksandr Barkov är i en strålande form just nu. Han har gjort 15 poäng på de senaste sex matcherna. Två assist senast i natt, när laget föll med 3-2 mot Anaheim där Jakob Silfverberg avgjorde framspelad av Rickard Rakell. Barkov är nu på 13:e plats i poängligan och luktar på topp 10.

Tampa leder med 19 poäng

Detroit vann ligan 2002 med 15 poäng före tvåan. Under lönetakseran har inget lag vunnit ligan med större marginal än 11 poäng. Just nu leder Tampa med 19 poäng öfre Calgary, som i natt blev andra lag klart för slutspelet.

Ryska milstolpar i samma match

När Pittsburgh slog Washington med 5-3 i tisdags, efter två snabba mål på 1.10 från Sidney Crosby, skrev två av de största ryska spelarna genom tiderna in sig i historieböckerna. Jevgenij Malkin blev den femte ryssen genom tiderna att nå 1 000 poäng efter Alexander Ovetjkin, 1 203 (som gjorde sin 1 200:e poäng i samma match), Sergej Fedorov, 1 179, Alexander Mogilny, 1 032 och Alex Kovaljev, 1 029.

Malkin i unik klubb

Det finns bara tre spelare som vunnit Hart Trophy, Art Ross Trophy, Conn Smythe Trophy, Calder Trophy och minst tre Stanley Cup. Jevgenij Malkin är en av dem, men varken Wayne Gretzky eller Mario Lemieux platsar där. De övriga två är Bryan Trottier, som var med och vann fyra raka Stanley Cup med New York Islanders. Den tredje är Patrick Kane, som hittills vunnit sina utmärkelser i Chicagos tröja.

Blodig men på slutspelsplats

Oliver Ekman Larsson fick en klubba i ansiktet och slogs blodig mot St. Louis i onsdags. Men vad gjorde det? Han gjorde sitt tionde mål för säsongen och skickade upp Arizona på slutspelsplats. En status som förstärktes mot Anaheim där Arizona vann med 6-1 och där OEL sköt sitt elfte mål. Trots förlusten mot Edmonton i lördags är laget kvar på den sista wild card-platsen i väst. Och i kväll kommer Oliver och Arizona hit till Tampa.

Kuemper regerar i öknen

En av anledningaran att Arizoina gått så bra på slutet är målvakten Darcy Kuemper. han har spelat strålande vilket 36, 39 och 34 räddningar visar i hans senaste tre segrar.

Nilsson 70 räddningar och en nolla

En annan målvakt som visat fin form senaste dagarna är Ottawas Anders Nilsson. 35 räddningar vardera i de två senaste matcherna, varav en nolla mot St. Louis och en 6-2-seger över Toronto.

Erik Gustafssons succé…

Erik Gustafsson gör sitt livs säsong och har varit en stort bidragande orsak till Chicagos comeback efter en riktigt usel inledning på serien. När han nådde 50 poäng i veckan nådde han en gräns bara 13 svenska backar nått tidigare. I en liga med spelare där Erik Karlsson, Victor Hedman, John Klingberg och möjligen Oliver Ekman Larsson, förväntades vinna skytteligatiteln för svenska backar, är det just nu Nynäshamnskillen Erik, som leder. Han får stort förtroende i Chicagos offensiv och har gjort 13 mål och 37 assist hittills.

..och DeBrincats

En annan ny spelare som också gör en kanonsäsong i Chicago är Alex DeBrincat. Hans 38 mål för en spelare under 21 i klubben har faktiskt bara överträffats av tre spelare: Steve Larmer gjorde 43 1983-84, Jeremy Roenick, 41 1990-91 och Bobby Hull, 38 så långt tillbaka som 1959-60. DeBrincat kan slå dem alla.

Brännström blev 92:an

Erik Brännström fick göra sin NHL-debut i Ottawas match mot St. Louis i torsdags. Han fick spela 17.20, men skickades ner till AHL direkt efter. Han blev ändå den 92:a svenskan som spelat i NHL den här säsongen.

Johan Garpenlöv fick sig en pratstund med Anton Strålman här i Tampa, på Tre Kronor-coachernas tripp till Nordamerika. Nu lär väl knappast Strålman komma på tal för ett VM-lag. Han har en annan buckla att sikta in sig på.

Tre Kronors tredje guldresa?

Förbundskapten Rikard Grönborg, som NHL som vanligt hade svårt att stava rätt, Johan Garpenlöv och Peter Popovic har besökt NHL se senaste veckorna och sett alla lag med svenskar inför VM i Slovakien i maj. Garpen drog vinstlotten och fick komma hit. Han såg Tampa vinna med 3-2 över Detroit och egentligen är det väl bara Jacob de la Rose som är VM-aktuell bland spelarna i de lagen. Här är de spelare som ligger närmast Tre Kronors VM-lag, som nu jagar tredje raka VM-guldet: http://www.hockeysverige.se/2019/03/14/jagar-nhl-svenskar-for-att-fullborda-hattrick-i-vm-guld/

NHL-mått på mästerskapsrinkar

Från 2021 vill Internationella Ishockeyförbundet att alla mästerskap, även de som spelas i Europa, ska spelas på rinkar med NHL-mått.

Foto: Linda Suslin Spiess

Alligatorvarning

Pro Hockey i graven

Trist besked i veckan, men tidningen där massor med unga svenskar fick sitt NHL-intresse har lagts ner. Första numret 2019 av ProHockey blev det sista. Tänk så många pojk- och flickrum landet runt som tapetserats av posters på NHL-stjärnor från tidningen. Mitt äldsta barnbarn spelade målvakt ett antal år i Skärgården Hockey och Bäcken och han vaknade varje morgon till bilder på Henrik Lundqvist och en massa andra spelare han såg upp till. Själv fick jag sent i karriären reportage med Nikita Kutjerov och Steven Stamkos publicerade i den klassiska tidningen. Här kan ni läsa mitt rep med Kutjerov: https://prohockey.se/hockeystjarnor/nikita-kucherov-ryss-med-manga-hyss/

Lehners varning

Robin Lehner är tillbaks i träning igen med New York Islanders, efter att han blev pååkt av Ottawas Brady Tkachuk för två veckor sedan. I en intervju med New York Post säger dne svenske målvaktsbjässen att det finns en del spelare som alltid åker på målvakterna med avsikt. Därför utfärdar han nu också en varning inför stundande slutspel: ”Nästa gång någon kommer in kanske jag ska försvara mig. Vi får se  ifall de gör om det efter det” frågar sig Lehner, som genom åren inte visat sig vara tafatt då det gäller att försvara sig.Här kan ni läsa artikeln i Post: https://nypost.com/2019/03/13/islanders-robin-lehner-vows-he-wont-be-victim-of-another-cheapshot/?utm_source=twitter_sitebuttons&utm_medium=site%20buttons&utm_campaign=site%20buttons

Längsta sviten utan mål

Valerij Nitjusjkin gjorde comeback i Dallas den här säsongen. Men det har varit en blek ryss. Nu har han spelat 51 matcher och ännu inte tänt mållampan. Det är den längsta sviten genom tiderna, räknat från säsongsstarten, av en utespelare i NHL utan att göra mål genom tiderna. Han spelade tre säsonger i Dallas innan han återvände hem och spelade i CSKA 2016-18.

Tungt för Loui

I fredags var Loui Eriksson petad från Vancouvers lag i förlustmatchen mot New Jersey. Det har gått tungt för honom också den här säsongen. Ännu tyngre utan Sedinarna och han har på 71 matcher bara gjort tio mål och tolv assist. På 50 matcher totalt förra säsongen gjorde han 10+13.

Hattrick i mållösa matcher

Buffalo har verkligen saknar Jack Eichel under hans avstängning på två matcher. Det blev totalt tre raka matcher utan ett enda mål framåt, mot Colorado, Dallas och Pittsburgh. 0-10 på de matcherna. Nollan spräcktes dock av Jeff Skinner mot Carolina i lördags.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.